Már 222012
 

Glasvegas (SCO)

Kik ő?

Skót zenekar, akik a mozgalmas, szélfútta Glasgowban kezdték pályafutásukat, ott, ahol a víz és a szél a kövekből apró homokszemeket őröl. Ezt a finom port aztán felkapják a kontinens felé tartó áramlatok, és innen márcsak idő kérdése, mi történik. A Glasvegas végigjárta az új, ambiciózus zenekarokra váró összes erőpróbáló stációt: kis klubokban kezdték, a kétezres évek közepétől részt vettek az összes olyan fesztiválon, amelyek nem hoztak azonnal hírnévet, de lépésről-lépésre egyre nagyobb közönség előtt játszhattak, 2008-ban pedig megtörtént az áttörés: a nevüket viselő elegáns, intelligens és fenséges, 10 számot tartalmazó album dalaiból nagyívű mestermű született. A zenekar gigantikus, 16 hónapig tartó turnén vett részt – természetesen játszottak Glastunburyben is, a nagy respektnek örvendő  John Peel-színpadon.

Legfontosabb pillanat

A zenekar szellemi vezére, a gitáros-énekes, a szédült állapotból euforikus magaslatokat megjáró James Allen és a hangzás fegyelmezett ritmikájáért felelős Rab Allen találkozása nem rendkívüli történet, hiszen – unoktestvérek lévén – mindig is közel álltak egymáshoz. A Glasvegas érzelmes és hősies hangzásának kidolgozásban a kezdetektől jelen van a basszusgitáros Paul Donoghue, a jelenlegi felállásban pedig Jonna Lofgren dobol. Ha a Libertines volt a zajos, ösztönös, koszos és ellenállhatatlan brit pop új korszakának kezdete, az Arctic Monkeys a folytatás, akkor a Glasvegas ennek a dekádnak a lezárása, egyben egy új korszak kezdete – írta az NME az először Angliában és egy dobos-váltást követően – Svédországban átütő sikert arató, aztán az Egyesült Államokat is meghódító Glasvegasról.

Amit érdemes tudni

A Glasvegast – nevük a “szülőváros” és a nagy tétben játszók fétisvárosa, Las Vegas szellemes kombinációjából született – , mint oly sok, az Egyesült Királyságból világhódító karriert kezdő zenekart a producerguru, az Oasis és a Jesus Alan McGee fedezte fel. McGee azt mondta róluk, hogy a “legjobb dolog, ami akkor együtt megtörténhetett velük.” A Glasvegas tökéletesen igazolta a várakozásokat. Két olyan kiváló albumot készítettek, amelyeket koncerteken is képesek reprodukálni. Pályafutásuk kezdetén olyan világsztárok társaságában koncerteztek, mint a Kings of Leon, a Muse és a Dirty Pretty Things, és exkluzív rajongóik közé tartozik a Blondie teljes társulata. Második albumuk, a tavaly áprilisban megjelent Euphoric Heartbreak folytatta a bemutatkozó lemez diadalútját.

Legfontosabb számok

Geraldine, Daddy’s Gone, Flowers and Football Tops, Go Square Go, It’s My Own Cheating Heart That Makes Me Cry

Sorry, the comment form is closed at this time.