Már 222012
 

The xx (UK)

Kik ők?

Zenéjük szenvedélyes, a halk felszín alatt megbúvó mély érzelmeket rejt, és intelligens, minden apró rezgésre felfigyelő hallgatóságot feltételez. Dalaikat csodálatos-megfoghatatlan melankólia lengi körül, nevük pedig pontosan olyan egyszerű, mint azok a zenei megfejtések, amikben gondolkodnak. A  londoni The xx Anglia egyik legfelkapottabb zenekara: az elmúlt időszak legfigyelemreméltóbb brit alternatív zenei teljesítményét vitték véghez három évvel ezelőtt megjelent bemutatkozó albumukkal.

Legfontosabb pillanat

2009 őszén nem volt olyan könnyűzene-fogyasztó lény Nagy-Britanniában, aki ne az xx egyszerűen nagyszerű teljesítményéről beszélt volna. A kvartetként induló, de jelenleg háromtagú formáció homemade remekműve tizenegy hibátlan dalból állt, melyek közül először a Crystalised, majd a Basic Space, később pedig az Islands és a VCR kapott nagyobb rádiónyílvánosságot. Ezeket a számokat legalább akkora képtelenség nem szeretni, mint kromoszómák nélkül létezni. Az albumot minden magára valamit adó brit lap az év legerősebb alkotásai közé választotta: a Guardian és a Pitchfork Media szerzői nem hallottak jobb anyagot 2009-ben a The xx alig több mint harmincnyolc perces albumánál, az NME világában pedig csak a Horrors Primary Colours című munkája bizonyult jobbnak nála. Ami viszont talán még ennél is fontosabb, hogy a lemezből majdnem ötszázezer példányt adtak el csak az Egyesült Királyságban, ez természetesen azt jelenti, hogy platinalemez lett. A Brit Hanglemezgyártók Szövetsége az xx bemutatkozó albumának ítélte a Mercury-díjat.

Amit érdemes tudni

Ugyan az elmúlt két évben a gitáros-énekesnő Romy Madley Croft, a billentyűs-DJ Jamie Smith és a basszusgitáros-énekes Oliver Sim alkotta formáció nem jelentkezett új anyaggal, de a hírek szerint már dolgoznak második lemezükön, amely az alkotók szerint jóval elektronikusabb lesz, mint előadje.

Legfontosabb számok

Crystalised, Islands, Shelter, VCR, Basic Space

Sorry, the comment form is closed at this time.